18 Kasım 2006 Cumartesi

Toyota Kanban Modeli

Toyota Holding’in otomotiv üretim şirketinde üretim kapasitesini arttırmak için yaptığı değişiklikleri ve geleneksel üretim sistemlerinde depolama ve israfı önlemek için denenen ve başarılı olan KANBAN adı verilen üretim sistemi anlatılıyor.

Toyota Holding’in ana damarı olan Toyota otomotiv şirketi, bir çok değişik taslak çalışmalarla üretimi arttırmıştır. Teori olarak düşündükleri bir üretim şeklide tamamen robotların montaj yaptığı bir fabrika kurmaktır. Bu robotların üretim yaptığı fabrikada hiç bir insan gücü olmaması ve kapkaranlık bir ortamda 24 saat robotların montaj yapması hedeflenmiş, daha sonra verdikleri kararda, insan işçiliğini tamamen terketmenin doğru olmadığı bir üretim şekli olduğuna karar vermişlerdir. Ayrıca bütün robotların yapacağı ilk maliyet ve robotların bakım masrafı için harcanan paranın ekonomik olmadığına karar vermişlerdir.

Yazarın kitapta tekrar tekrar vurguladığı da üretimi artırmak için yapılacak şeyin yeni yatırımdan ziyade varolan sistemi düzeltmeye çalışmaktır. Sisteme yapılacak yeni yatırımın ise israf olacağını ve bunun üretime fayda etmeyeceğini aktarmaktadır. Yeni sistem arayışları yerine elde varolan sistemi geliştirmenin daha doğru olduğu savunulmuştur. Varolan üretim sisteminde israf olan etaplarda israfları önleyerek iyi bir üretim yapılacağı söyleniyor.

KANBAN üretim sistemi aynı zamanda bir kart üretim sistemidir. Bu sistem stoklama ve ekstra üretim yapılmasını engellemektedir. Üretim tamamen tüketime dayalıdır. Ne kadar araç satılırsa o kadar araç üretilir. Tüketilen mal sayısı direkt olarak bilgisayara işlendiği için yapılacak üretim sayısıda belli olur ve böylece stoklamaya (warehousing) gerek kalmaz. Stoklamaya ayrılan zaman, maliyet ve işçiliği israf olarak kabul edersek israf tamamen ortadan kalkmış olur. KANBAN kart sistemi çalışan personelin hazırladığı kartlarla yapacağı işlerin safhalarını gösterir. Bu kartlarla işçi bir sonraki safhayı bilir ve aynı zamanda kontrol eden de işçilerin hangi safhalarda olduğunu rahatlıkla görebilir. Böylece üretimi aksatan bir personel veya departman varsa kolaylıkla anlaşılabilir.

Hiç yorum yok: