5 Şubat 2007 Pazartesi

Sünnet Yaptıracaklar için önemli!

Bu işin en önemli tarafı işini bilen, bu işin uzmanı bir sünnetçi bulmaktır. Ülkemizde Uzman Sünnetçi yetiştiren bir yer olmadığından gerek doktor ve gerekse sağlık memuru olan sünnetçiler deneme-yanılma yoluyla bu işi öğrenmektedirler. Dolayısıyla bir çok sıkıntılar ve acemilikler olmaktadır. Bunun için sünnet yaptıracağınız kişi Profesör de olsa bu işte ehil mi, değil mi araştırın.

Yarım saat veya bir saat süren bir sünnet, işi yapanın ehil olmadığını gösterir. Ortalama bir sünnet 6-10 dakika kadar sürer. Genelde sünnet esnasında ağrı, acı ve kanama yoktur. Ancak olsa bile bunlar geçicidir. Birinci derecede önemli değildir. Sünnette önemli olan düzgün ve ölçülü bir şekilde kesilmesidir. Günümüzde en fazla çok kesmek şeklinde hatalar yapılmaktadır ve bu, günümüzde çok yaygındır. Bunun için aşırı kesmemesi hususunda sünnetçinizi ikaz ediniz.

Sünnet derisinin biraz fazla bırakılması en ideal olanıdır. Çocuk büyüyünce bu fazlalık kaybolur. Çok kesilenler ise ileride sıkıntı çekebilir.

Rasgele yaptığım kontrollerde on çocuktan en az iki veya üçünün hatalı kesildiğini tespit ettim. Bu konuda sünnetçileri de ikaz ediyorum. Ve diyorum ki; aşırı kesmeyin!

Sünnetçinizi unutmayın, hatalı sünnetler yıllar sonra bile yapılan kontrolle tespit edilebilir ve kalıcıdır ve çaresi de yoktur. Bunun için, ne zaman sünnet yapılmış olursa olsun, eğer bir tereddüdünüz varsa kontrol ettiriniz.

Biraz bol kesilmiş sünnetlerden şikayet etmeyin. İyi olan odur. Sünnetçiler ekseriya fazla kalmış diye yapılan şikayetlerden korktukları için çok kesmektedirler. Çünkü günümüz insanı fazla kalmış demeyi biliyor fakat çok kesilmenin ne olduğunu bilmiyor, dolayısıyla çok kesildiği zaman şikâyet etmiyor. Halbuki kötü olan, zararlı olan ve telafisi mümkün olmayan hata fazla kesilmesidir.

Sünnet olacak çocukları özellikle en yakınları -dayı, amca gibi- şahıslar şaka amacıyla korkutmaktadırlar. Bu çocuğa büyük bir kötülüktür. Çocuğun sahipleri de sünnet olacak çocuğu korkutmaya çalışanlara fırsat vermemelidirler.

Toplu sünnetlerin tıp dilinde adı “toplu kıyım”dır. Biricik yavrunuza yazık etmeyin. Bu sünnetler ekseri “nam” için yapıldığından ehil olmayan veya bu işi öğrenmek için yapanlar tarafından gerçekleştirilmekte, genellikle baştan savma yapılmaktadır.

İyi bir sünnetçi tanımıyorsanız genelde herkesin tercih ettiği sünnetçilere gidiniz.

Herhangi bir sıkıntı veya kafanıza takılan bir şey olursa, çocuğunuzu sünnetçiye veya Çocuk Hastanesinin Çocuk Cerrahisi bölümüne götürünüz.

Çocuğunuzu korkutmalara karşı koruduktan sonra, güzel ve tatlı sözlerle sünnet için psikolojik olarak hazırlayınız.

Sünnet her yaşta yapılabilir. Ancak en ideal yaş yedi yaş civarıdır. Beş-on yaş arası uygundur. En kötü yaş ise üç yaş civarıdır. Çocuk bu yaşta hem korkar, hem de ne olduğunu bilemez, kendisini de koruyamaz ve sıkıntı çekebilir.

Elektrikli koterle sünnet yapmak yasak olduğundan bu şekilde sünnet yaptırmayınız.

Makine ile yapılan sünnetler iyi olmakla beraber hatalı kesme riski fazladır. Klâsik metod ise en sıhhatlisi olup, en garantili sünnet şeklidir.

Sünnetten sonra üç beş gün içinde çocuğun iyi olması gerekir. İyi olmazsa sünnetçinize götürünüz.

Halk arasında Peygamber sünnetli olarak bilinen çocukları sünnetten evvel mutlaka sünnetçiye götürüp kontrol ettiriniz. Zira bu çocukların ameliyat olmaları gerekebilir.

Çocuğunuzun karaciğer, böbrek, kalp veya herhangi bir kan hastalığı var ise önceden sünnetçinize haber veriniz.

Posted by Sünnetçi Dadaş

Devamı için tıklayınız

Hiç yorum yok: